Selecteer een pagina

Eenvoudig korianderblad drogen

door | 4 mei 2020 | Moestuin

Een kruidentuin is een leuke activiteit. Koken met verse kruiden zoals koriander is een feestje. En als het te hard groeit kun je het drogen. Ben je nieuwsgierig naar hoe ik dat doe? Lees het in deze blog over korianderblad drogen.

Koriander in de moestuin het begin

Na ons eerste volledige tuinjaar hadden we in het najaar voor de grap een potje koriander van de supermarkt in ons kasje gezet, in de teelaarde. Tot onze verbazing woekerde het aan het eind van de winter zowat de kas uit. Misschien heeft de overvloedige regen hier positief aan bijgedragen. Want nat was het zeker. 

Koriander Straalenderwijs

Als je een voedseldroger hebt kun je daar ook kruiden in drogen. Met gebrek aan keukenkastjes is het mijn missie om het met zo min mogelijk middelen te doen. Sowieso ben ik een voorstander van minimalisme, maar dat even terzijde. Laat je hieronder inspireren hoe je eenvoudig korianderblad kunt drogen als je geen luxe apparaat hebt.

 

Lees hier de stappen om korianderblad te drogen

  • Telkens als ik vers korianderblad nodig heb neem ik een flinke bos mee naar huis
  • De verse blaadjes verzamel ik in een kunststof beker en knippen maar. Persoonlijk vind ik dat het fijnste werken. Maar het kan ook in een glas of kopje.
  • Daarna verdeel ik de geknipte blaadjes over twee vellen keukenpapier zodanig dat je dit eromheen kunt vouwen en laat ik de pakketjes 1 à 2 weken drogen op de radiator. Nu heb ik een brede radiator waar het bovenop kan, anders zou ik het voor de radiator leggen op een klein tafeltje of krukje. En zomers als de kachel niet brand, kan het bijvoorbeeld op een bord en dan (in het zonnetje) op de vensterbank.
  • Vervolgens laat ik het gedroogde blad van de koriander nog een paar weken verder drogen op kamertemperatuur.
  • Zodra het er goed droog uitziet kun je het bewaren in een schone jampot. Om te voorkomen dat het gaat stikken en beschimmelen heb ik dit potje voorlopig nog even afgesloten met een deksel van keukenpapier en elastiek. Mogelijk zit er toch nog wat vocht in. De volgende keer wil ik uittesten of dit echt noodzakelijk is.
Koriander Straalenderwijs
Koriander Straalenderwijs

De kruidentuin het vervolg

Inmiddels is de kruidentuin klaar voor gebruik en de paar kruidenplanten die we al hadden hebben we nu geplant in de kruidentuin, zo ook de koriander. Deze wist ons voor de tweede keer te verrassen. Dit keer door te gaan bloeien. Mijn man dacht dat ze nu onbruikbaar zijn geworden voor de keuken, maar ik las op internet dat je ook de gedroogde vruchtjes kunt gebruiken. Dit noemen ze korianderzaad. 

Koriander Straalenderwijs